Inwestowanie w… Ostrów

Kolejny inwestor zagraniczny rozpoczyna działalność w Ostrowie Wielkopolskim. Kosztem 40 mln zł belgijski producent paczkowanej próżniowo żywności stawia halę produkcyjną, w której docelowo pracować będzie ok. 100 osób, na trzy zmiany.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O wyborze Ostrowa Wielkopolskiego zadecydowało dobre położenie i bliskość dużych producentów warzyw i mięsa używanych do przygotowywania gotowych produktów.  Belgowie bardzo chwalili sobie również współpracę z ostrowskim samorządem od którego kupili teren pod inwestycję.

- Dwa lata jeździliśmy i szukaliśmy w Europie terenów, aby mieć dobre miejsce na dobry zakład. Zależy nam na tym, by zdobyć dobry surowiec – mięso, aby nie jeździł daleko i gdzie byliby dobrzy pracownicy. Byliśmy w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, w Rumunii – mówi Herman Schepers właściciel firmy Delia, główny inwestor. – W Polsce pokazywano mi wiele firm. Ale były to stare budynki, nie byłem zadowolony. Wtedy nawiązaliśmy kontakt z Prezydentem Ostrowa Wielkopolskiego Panem Jarosławem Urbaniakiem, po rozmowach wiedziałem, że z tego coś będzie – dodawał inwestor.

Prezydent Ostrowa Jarosław Urbaniak mógł więc wymieniać korzyści dla miasta płynące z tej inwestycji.

- Niezwykle cieszę się, że ta inwestycja rusza. Dla miasta pojawienie się nowych firm oznacza wiele korzyści. To przede wszystkim nowe miejsca pracy. Po drugie, to co łączy te trzy ostatnie zewnętrzne inwestycje z rozbudową Parku Technologicznego i planowaną budową Parku Przemysłowego to fakt, że inwestorzy stawiają na wysokie, nowoczesne, innowacyjne technologie. Dla Ostrowa Wielkopolskiego jest ważne także to, że w krótkim okresie czasu mamy do czynienia z czterema dużymi inwestycjami – podkreślał prezydent Jarosław Urbaniak.

Jak zapewnia prezes nowej spółki Wielko-Food Jerzy Lewandowski , w początkowym etapie cała produkcja będzie przeznaczona na rynki Europy Zachodniej, ale wszystkie warzywa i mięso pochodzić będą z Polski.

- Firma przenosi do Ostrowa ponad 50-letnią tradycje produkcji żywności cateringowej dla dużych odbiorców, takich jak szpitale, stołówki studenckie, ale także restauracje, sanatoria, prewentoria itp. Produkcja, którą my będziemy robili w Ostrowie Wielkopolskim, jest już sprzedana na kilka lat do przodu. Głównym odbiorcą są kraje zachodnie, ale mamy nadzieję, że rynek w Polsce, dla naszych produktów także się otworzy.

Firma – matka zatrudnia w Belgii 500 osób. Docelowo zakład w Ostrowie Wielkopolskim planuje rozbudowę obiektu i zatrudnienie w ciągu pięciu lat 100 osób. Hala w Ostrowie przy ulicy Grunwaldzkiej ma być gotowa na przełomie lipca i sierpnia, a produkcja pasteryzowanej żywności ruszy jesienią bieżącego roku. (jw)

2 Odpowiedz to "Inwestowanie w… Ostrów"

  1. aga pisze:

    Współczuję mieszkancom tego smrodu z fabryki i tirów jeżdżących do i z fabryki. Dlaczego taka lokalizacja? Tuż przy domkach jednorodzinnych i ogródkach. mieszkancy powinni zaprotestowac

Zostaw komentarz


 
Zapisz komentarz
Redakcja nie bierze odpowiedzialności za treść publikowanych komentarzy. Wpisy naruszające obowiązujące w tym zakresie prawo i dobre obyczaje będą bezwzględnie usuwane, a numery IP osób je publikujących trafią do bazy danych administratora.

Obejrzyj nasze stałe galerie