Zapachniało świętami

Półtora tysiąca pierników upiekli wspólnie w ramach przedświątecznej akcji mieszkańcy Wysocka Małego. Lokalna inicjatywa przyciągnęła do wiejskiej świetlicy i kuchni Koła Gospodyń Wiejskich kilkadziesiąt osób.

perniki zapachnialo_1

 

- Było wesoło, rodzinnie i bardzo smacznie – mówi radna z Wysocka Małego Janina Wojtasiak. – Dzieci, które szybko odnalazły w sobie instynkt prawdziwych kucharzy  wałkowały ciasto, wyciskały foremkami kształty, a później dekorowały świąteczne pierniki. Dorośli także zakasali rękawy. Świąteczna atmosfera unosiła się w powietrzu, a zapach pieczonych pierników przyciągał kolejnych chętnych. I tak podczas pierwszego w historii Wysocka Małego wspólnego pieczenia pierników na świetlicy wiejskiej uczestniczyło  70 osób – relacjonuje to przedsięwzięcie.

Ciasto wcześniej przygotowała Piekarnia GS w Przygodzicach.  Część świątecznych wypieków skosztowali uczestnicy, resztę będzie można spóbować podczas wspólnego kolędowania przy ognisku, 3 stycznia.

Piernik to ciasto typowo świąteczne. Cały jego sekret tkwi w przyprawach korzennych: imbirze, gałce muszkatołowej i cynamonie. Zwyczaj pieczenia pierników przyszedł do Polski z Europy Zachodniej. (j)

zapachnialo_2

Przeczytaj również

Redakcja nie bierze odpowiedzialności za treść publikowanych komentarzy. Wpisy naruszające obowiązujące w tym zakresie prawo i dobre obyczaje będą bezwzględnie usuwane, a numery IP osób je publikujących trafią do bazy danych administratora.

Obejrzyj nasze stałe galerie